29.7 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο ένα τρίτο των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο...

Το ένα τρίτο των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Γλυκαντικό που βρίσκεται σε παγωτά, κέικ, καραμέλες, μπισκότα, τσίχλες συνδέεται με καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

Νέα έρευνα τη συνδέει άμεσα με δημιουργία θρόμβων στο αίμα Υπάρχουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά για όσους θέλουν λιγότερη ζάχαρη στη διατροφή τους, αλλά ένα, συγκεκριμένα, έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή τον τελευταίο καιρό — και όχι για καλό λόγο. Ονομάζεται ερυθριτόλη και έχει συνδεθεί με τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 

Ιωάννινα: Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Δρυμάδες Πωγωνίου και Πλαγιά Κόνιτσας

Δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα στους Δρυμάδες Πωγωνίου και στην Πλαγιά Κόνιτσας βρίσκονται σε εξέλιξη. Με επίγεια και εναέρια μέσα οι άνδρες της πυροσβεστικής μάχονται με τις φλόγες για την κατάσβεση τους. Πιο συγκεκριμένα, ο οικισμός στους Δρυμάδες Πωγωνίου, το μικρό ακριτικό χωριό δεν απειλείται καθώς η φωτιά καίει ψηλά στο βουνό. Στο σημείο επιχειρούν

meteo.gr: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C

Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α – Πεντέλη, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, 18:00 Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μία ακόμη ημέρα την Τετάρτη 14/08 . Όπως φαίνεται στον χάρτη που

Λετονία: Ενισχύει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – Σύντομα θα παραδώσει 500 drones

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει περίπου 500 drones διαφόρων τύπων από κατασκευαστικές εταιρείες της Λετονίας, τα οποία θα σταλούν στο Κίεβο. Παράλληλα, η λετονική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία. Τον Ιούλιο, η Λετονία είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να παραδώσει σταδιακά στην Ουκρανία περισσότερα από 2.500 drones

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση όπλων αξίας 20 δις δολαρίων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμερίζοντας τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες. Η έγκριση ανακοινώθηκε την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς διανύει
spot_imgspot_img

Τα ευρήματα Ιταλικής μελέτης και η σύγκριση των μολυσμένων έτοιμων γευμάτων σε κοινοτικές καντίνες και κυλικεία νοσοκομείων.

Οι καντίνες του δρόμου έχουν κατηγορηθεί συχνά για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί πολύ ευκολότερα σε γεύματα που έχουν εκτεθεί σε επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Σύμφωνα με την επιτήρηση των τροφίμων στην ΕΕ, περίπου το 1% των φρούτων και λαχανικών στα έτοιμα γεύματα ήταν θετικά στη σαλμονέλα. Τα λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια, και ορισμένα φρούτα έχουν αναφερθεί ως κοινοί φορείς για τη βακτηριακές ασθένειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπτύσσει τροφιμογενή ασθένεια κάθε χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με 600 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ήπιες, ενώ άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία ή και σε θάνατο, εάν δεν υπάρχει σωστή πρόληψη.

Τα έτοιμα γεύματα προορίζονται από τον παραγωγό ή τον παρασκευαστή για άμεση κατανάλωση, χωρίς να απαιτείται μαγείρεμα ή άλλες μορφές επεξεργασίας, οι οποίες είναι αποτελεσματικές για την εξάλειψη ή τη μείωση των μικροοργανισμών. Μεταξύ των τύπων τροφίμων, τα έτοιμα γεύματα (π.χ. σαλάτες) έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ότι ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, αξιολογήθηκε τη μικροβιολογική ποιότητα των έτοιμων γευμάτων που συλλέχθηκαν από καντίνες του δρόμου και καντίνες νοσοκομείων στη Ρώμη.

Αξιολογήθηκε επίσης ο επιπολασμός της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε στελέχη που απομονώθηκαν από τα έτοιμα γεύματα από κοινοτικές και νοσοκομειακές καντίνες, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών στη δημόσια υγεία.

Τα έτοιμα γεύματα συλλέχθηκαν από δύο νοσοκομειακές και τέσσερις κοινοτικές καντίνες στη Ρώμη από το 2011 έως το 2016. Τα δείγματα ήταν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν είχαν μαγειρευτεί ή αναθερμανθεί.

Τα ευρήματά δείχνουν μια αξιοσημείωτη διαφορά στη μόλυνση από εντεροβακτηρίδια μεταξύ των έτοιμων γευμάτων που διανέμονται σε καντίνες του δρόμου (33,5% των δειγμάτων) και εκείνων που διανέμονται σε καντίνες νοσοκομείων (5,3% των δειγμάτων).

Για να μειωθεί ο δυνητικός κίνδυνος για τον καταναλωτή, είναι απαραίτητη η υγιεινή επεξεργασία και ο χειρισμός των τροφίμων τόσο στα νοσοκομειακά κυλικεία όσο και στις καντίνες του δρόμου. Ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων παγκοσμίως που καταναλώνουν καθημερινά έτοιμα γεύματα ως μέρος της κανονικής τους διατροφής ή λόγω νοσηλείας.

Συμπερασματικά, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται αυστηρότερα η εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε βακτήρια από τα έτοιμα γεύματα για την προστασία των καταναλωτών από έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών θεραπειών.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img