16.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο φυσικό συντηρητικό που μπορεί να απαλλάξει τους χυμούς από τη Listeria...

Το φυσικό συντηρητικό που μπορεί να απαλλάξει τους χυμούς από τη Listeria και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών. Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, από χαρτιά υγείας έως συσκευασίες τροφίμων και αντικολλητικά τηγάνια, αλλά έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητά τους. Τα PFAS λέγονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης (17/10), έως τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης (16/10), εκδηλώθηκαν 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 39 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη τέσσερις. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1846930044431536245 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Αυτοάνοσα νοσήματα και θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ως αυτοάνοσα ορίζονται τα νοσήματα που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό. Περιλαμβάνουν περισσότερα από 80 είδη, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Είναι η τρίτη πιο συχνή κατηγορία ασθενειών μετά τον καρκίνο και την καρδιακή νόσο. Τα αυτοάνοσα νοσήματα -συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς

Πρόεδρος Ισραήλ: Ζητά την επιστροφή των ομήρων μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

“Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δράσουμε με όλα τα δυνατά μέσα για να φέρουμε πίσω τους 101 ομήρους που κρατούνται ακόμη, σε φρικτές συνθήκες, από τους τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Σινουάρ ήταν “ υπεύθυνος για αποκρουστικές τρομοκρατικές ενέργειες”.

Συμμετοχή Ιωάννη Κεφαλογιάννη στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Όπως ανακοινώθηκε, στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν για πρώτη φορά οι υπουργοί ‘Αμυνας των τεσσάρων εταίρων του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση εστίασε σε τομείς όπου υφίστανται κοινές προκλήσεις και αμοιβαία συμφέροντα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρω-ατλαντική περιοχή και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
spot_imgspot_img

Ενίσχυση χυμών πορτοκαλιού και μήλου με φερουλικό οξύ: Eπιπτώσεις για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει οδηγήσει σε αυξημένο ενδιαφέρον για πιο φυσικά, θρεπτικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτικών ινών και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος. Έτσι, αυτή η τάση επιτυγχάνεται. Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν συστήσει ημερήσια πρόσληψη 400 g φρούτων και λαχανικών την ημέρα, λόγω της ευεργετικής τους επίδρασης στην υγεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν καταναλώνει σχεδόν ποτέ αυτή την ποσότητα. Οι χυμοί φρούτων ή τα smoothies με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα μπορούσαν να είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, τα ποτά φρούτων χαμηλής επεξεργασίας ή μη επεξεργασμένα, παρόλο που είναι συνήθως όξινα προϊόντα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής, κυρίως λόγω της αλλοίωσης που σχετίζεται με την ανάπτυξη μικροβίων, η οποία μπορεί να συμβεί σε συνθήκες ψύξης. Ο μη παστεριωμένος χυμός μήλου και πορτοκαλιού έχει συνδεθεί με πολλά κρούσματα σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω Salmonella spp. και 
Ε. coli O157:H7. Αν και δεν έχουν συνδεθεί κρούσματα λιστερίωσης με την κατανάλωση χυμών, 
η Listeria monocytogenes αποτελεί ανησυχητικό παθογόνο λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και της ικανότητάς της να επιβιώνει σε όξινα τρόφιμα υπό συνθήκες ψύξης. Επιπλέον, ο επιπολασμός 
του L. monocytogenes σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού νωπών προϊόντων βρέθηκε ότι κυμαίνεται από 0 έως 61,1% υποδεικνύοντας τον πιθανό κίνδυνο μόλυνσης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χυμού με αυτό το παθογόνο.

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, την αδρανοποίηση των ενζύμων και την παράταση της διάρκειας ζωής των χυμών, εφαρμόζονται συνήθως θερμικές επεξεργασίες. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν χημικές και φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τις αισθητηριακές ιδιότητες και μειώνουν την περιεκτικότητα ή τη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Μία εναλλακτική λύση στις θερμικές επεξεργασίες είναι η χρήση φαινολικών οξέων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διάφορες βιολογικές δράσεις στους χυμούς, όπως αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές ή ενισχυτικές επιδράσεις.

Το φερουλικό οξύ, ένα από τα πιο άφθονα φαινολικά οξέα στα φυτά, έχει επιδείξει ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακών δράσεων και μια σειρά βιοϊατρικών επιδράσεων, όπως αντιοξειδωτικά, αντιαλλεργικά, ηπατοπροστατευτικά, αντικαρκινογόνα, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτικά, μεταξύ άλλων.

Στόχος εργασίας Ισπανών επιστημόνων Τροφίμων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods ήταν να μελετήσει την επίδραση του φερουλικού οξέος (FA, 1500 mg/L) εναντίον της Listeria σε φρέσκους, έτοιμους για κατανάλωση χυμούς πορτοκαλιού (FOJ) και μήλου (FAJ) και να αξιολογήσει την επίδρασή του στην ποιότητα του προϊόντος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η FA μείωσε τον πληθυσμό της Listeria monocytogenes μετά από 9 ημέρες αποθήκευσης στους 4 °C. Η οξύτητα και το χρώμα δεν άλλαξαν σημαντικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα και η συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά αυξήθηκαν σημαντικά με την προσθήκη FA, όντας τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη στους εμπλουτισμένους χυμούς. Το FAJ και το FOJ που περιείχαν FA βαθμολογήθηκαν (6,8 και 5,7 σε μια ηδονική κλίμακα 9 σημείων, αντίστοιχα) από τη βαθμολογία που έλαβαν χυμοί χωρίς FA.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι η προσθήκη FA θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση και μία χρήσιμη στρατηγική για τη διατήρηση της ασφάλειας των φρέσκων χυμών μήλου και πορτοκαλιού και την αύξηση της αντιοξειδωτικής δράσης και της περιεκτικότητας σε φαινολικά συστατικά, υποδηλώνοντας πιθανά διατροφικά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα διατηρήθηκε το χρώμα χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πιθανές βιομηχανικές εφαρμογές και τα οφέλη για την υγεία από τον εμπλουτισμό των χυμών φρούτων με FA θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Abadias, Maribel, Gloria Bobo, Marina Anguera, Jordi Ortiz-Solà και Ingrid Aguiló-Aguayo. 2024. «Ενίσχυση χυμών πορτοκαλιού και μήλου με φερουλικό οξύ: συνέπειες για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων» Foods 13, αρ. 20: 3288. https://doi.org/10.3390/foods13203288

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img