37.2 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο “μεγάλο ψέμα” της ασφάλειας τροφίμων

Το “μεγάλο ψέμα” της ασφάλειας τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης Αρχηγού ΓΕΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία

Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διαρκούς αναπτυσσόμενης στρατιωτικής συνεργασίας της Εθνικής Φρουράς με την Πολεμική Αεροπορία. Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε : Τη Διοίκηση Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση (ΑΒ) «Ανδρέας Παπανδρέου», όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής της διοίκησης ταξίαρχος Χρίστος Χρίστου, και Την 55η Σμηναρχία Μάχης, στην αεροπορική βάση Πάφου, όπου

Ι.Κατς: «Το Ισραήλ περιμένει βοήθεια από τους συμμάχους του σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης»

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, υποδεχόμενος τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του, ανακοίνωσε πως περιμένει από τους συμμάχους του να «ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν» αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί στη χώρα του. «Το Ισραήλ περιμένει από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πουν ξεκάθαρα και δημόσια στο Ιράν ότι

50.000 Drone όχι 50.000 Tablet

Αν υπήρχε κάποια επαφή με την αμυντική πραγματικότητα, ο ΕΣ θα έπρεπε να αγοράσει 50.000 drone και όχι 50.000 τάμπλετ. Ο ΕΣ δεν είναι ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ούτε υπηρεσία κοινωνικών παροχών, ούτε δασική υπηρεσία, ούτε υγειονομικό ίδρυμα. Ο ΕΣ υπάρχει για να ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον εχθρό. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να το συνειδητοτοποιεί η κυβέρνηση, τηρώντας

Καρκινογόνο αρσενικό σε Ιταλικό ρύζι – Ειδοποίηση RASFF

Ρύζι από την Ιταλία ανακλήθηκε στη Σλοβενία λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Οι αρχές της Σλοβενίας ειδοποίησαν σήμερα το Ευρωπαϊκό σύστημα RASFF για πιθανό κίνδυνο από την υπέρβαση της οριακής τιμής για τον ρύπο αρσενικό σε ρύζι προέλευσης Ιταλίας. H Αρχή ασφάλειας τροφίμων της Σλοβενίας (UVHVVR) ενημερώθηκε από την αρμόδια επιχείρηση τροφίμων για τα αποτελέσματα
spot_imgspot_img

Άλλος ένα μύθος καταρρίπτεται.

   Από συστάσεις αποθήκευσης, χειρισμό τροφίμων καθώς και εξοπλισμό, οι ειδικοί κατά καιρούς επισημαίνουν κρίσιμα ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια. Πολλές φορές επίσης καταρρίπτουν διάφορες παραφιλολογίες που από στόμα σε στόμα έχουν επικρατήσει, και μπορούν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο. Για παράδειγμα το κοτόπουλο που για καιρό κάποιοι πίστευαν πως πρέπει να ξεπλένεται πρώτα πριν μαγειρευτεί. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς μπορεί η πρακτική αυτή να μολύνει περισσότερες επιφάνειες. Επίσης ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων, που θέλει ένα τρόφιμο να είναι ασφαλές όταν παραμείνει στο πάτωμα λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, καταρρίπτεται από τους επιστήμονες καθώς παρόλο που ο χρόνος επαφής είναι ένα από τα κριτήρια διασταυρούμενες μόλυνσης (άλλα είναι η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας), ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά των παθογόνων μικροοργανισμών ξεκινά σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

   Τώρα ο Dr. Karan Rajan, σε ένα βίντεο του στο Tik Tok, καταρρίπτει άλλον έναν σχετικά με την αποθήκευση ζεστού φαγητού στο ψυγείο. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως προκειμένου να τοποθετηθεί ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, θα πρέπει πρώτα να κρυώσει, καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει τη θερμότητα σε άλλα είδη και να αυξήσει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν βακτήρια.

    Αλλά ο Δρ Rajan στο βίντεο που δείχνει μία κατσαρόλα να αχνίζει μέσα στο ψυγείο είπε: «Όσο πιο γρήγορα βάζετε τα υπολείμματά σας στο ψυγείο, τόσο το καλύτερο γιατί σημαίνει ότι το φαγητό σας περνά λιγότερο χρόνο στην επικίνδυνη ζώνη». Η εν λόγω “επικίνδυνη ζώνη” είναι το εύρος θερμοκρασίας μεταξύ 4°C και 60°C, “όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα”. Έτσι, ο γιατρός λέει ότι το να το ψύχεις νωρίτερα σημαίνει ότι περνά λιγότερο χρόνο σε αυτή τη φάση που… “αγαπούν” τα μικρόβια από ό,τι στον πάγκο της κουζίνας. Προσθέτει ότι «τα σύγχρονα ψυγεία είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα για να χειρίζονται την εισαγωγή ζεστού φαγητού χωρίς να διαταράσσουν σημαντικά την εσωτερική θερμοκρασία».

    Το Υπουργείο Υγείας της Ουάσιγκτον συμφωνεί, λέγοντας: «Το ζεστό φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Μεγάλες ποσότητες φαγητού πρέπει να χωριστούν σε μικρές μερίδες και να μπουν σε ρηχά δοχεία για πιο γρήγορη ψύξη στο ψυγείο». Εξήγησαν: «Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο… μέσα σε δύο ώρες από την προετοιμασία. Εάν αφήσετε το φαγητό έξω να κρυώσει και το ξεχάσετε μετά από δύο ώρες, πετάξτε το».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img