30.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤορτίγιες στο μικροσκόπιο – Σχεδόν τρείς στις τέσσερις έχουν φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και...

Τορτίγιες στο μικροσκόπιο – Σχεδόν τρείς στις τέσσερις έχουν φυτοφάρμακα, ορυκτέλαια και υπερβολικό αλάτι!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

«Ένα βήμα πριν τον Γ’ Π.Π.»: Παγκόσμιο θέατρο ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στη Ρωσία! video

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση και η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι άμεσα αναμιγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και δυτικές δυνάμεις δήλωσαν πως η Ουκρανία δεν είχε ενημερώσει προηγουμένως και πως η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία ανάμιξη

Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ με νεκρούς Ουκρανούς κομάντος σε ρωσικό έδαφος

Όπως μεταδίδεται, ομάδα Ουκρανών καταδρομέων, εκπαιδευμένοι από νατοϊκούς στρατιωτικούς, έπεσαν νεκροί σε ένα από τα αχανή χωράφια της ρωσικής επαρχίας Κουρσκ. Αναφέρθηκε πως προηγήθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με Ρώσους στρατιώτες που έχουν σταλεί στην περιοχή για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές στις οποίες είχαν εισβάλει οι ουκρανονατοϊκοί. Οι μάχες σε σημεία της επαρχίας Κουρσκ κοντά στα

Επηρρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την ευλογιά των πιθήκων;

Ποια είναι τα μέτρα καλής προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Mpox (MPX). Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του Mpox μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έρχεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο ζώο, έναν μολυσμένο άνθρωπο ή υλικά που έχουν

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με το Copernicus

Σε έναν νέο χάρτη που δημοσίευσε σήμερα (16/08) το Copernicus φαίνεται η νέα καταγραφή της καταστροφής που άφησε πίσω η φωτιά στη βορειανατολική Αττική , η οποία «ξέσπασε» την περασμένη Κυριακή από τον Βαρνάβα. Όπως τονίζεται στη δημοσίευση, «η Ομάδα Χαρτογράφησης μάς παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα. Από

TASS: Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν γέφυρα στο Κούρσκ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών, vid

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια. ⚡️🇺🇦Ukrainian aviation
spot_imgspot_img

Γερμανικό εργαστήριο δοκίμασε 19 τορτίγιες με βάση το αλεύρι σίτου. Ορισμένες απέτυχαν το τεστ λόγω παρουσίας ορυκτελαίων ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το Öko-Test, ένα Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών αξιολόγησε συνολικά 19 τορτίγιες (wraps) σε εκπτωτικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και αγορές βιολογικών προϊόντων. Αναλύουμε τα αποτελέσματα:

  • Οκτώ προϊόντα απέτυχαν στο τεστ με “κακή” ή “μη ικανοποιητική” βαθμολογία. Τα κυριότερα προβλήματα ήταν η μόλυνση με συστατικά ορυκτελαίων και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
  • Μόνο δύο τορτίγιες στη δοκιμή δεν παρουσίασαν μόλυνση με συστατικά ορυκτελαίων, η οποία μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, από την επαφή με λιπαντικό λάδι μηχανών. Το εργαστήριο βρήκε τέτοιες ουσίες σε όλα τα άλλα προϊόντα. Ορισμένες από αυτές ήταν μικρές ποσότητες και ορισμένες ήταν πιο σοβαρές μολύνσεις, για τις οποίες αφαιρέθηκαν έως και πέντε βαθμούς στην αξιολόγηση.
  • Τα συστατικά των ορυκτελαίων μπορούν να χωριστούν χονδρικά σε δύο ομάδες: Κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH/MOSH analoges) και αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH). Ενώ οι πρώτοι συσσωρεύονται στον οργανισμό, όπου αποτελούν ίσως έναν από τους μεγαλύτερους ρύπους, ορισμένες ενώσεις MOAH θεωρούνται καρκινογόνες.

Βρέθηκαν MOAH μόνο σε ένα προϊόν. Ο εν λόγω κατασκευαστής ανταποκρίθηκε στον έλεγχό και απέσυρε την επηρεαζόμενη παρτίδα από την πώληση.

  • Το εργαστήριο διαπίστωσε επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή/και ενισχυτικών σε 18 από τα 19 προϊόντα. Τα υπολείμματα αυτά δεν είναι οξεία τοξικά στη συγκέντρωση που βρέθηκαν. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για την αλληλεπίδραση πολλών τέτοιων φυτοφαρμάκων μεταξύ τους, ακόμη και σε επίπεδα ιχνών.

Δεδομένου ότι δεν γίνεται να αποκλειστούν εντελώς οι κινδύνους για την υγεία, δώθηκε αρνητική βαθμολογία σε πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή/και ενισχυτικών. Αυτό επηρέασε έντεκα προϊόντα της δοκιμής.

Υπάρχει μια πρόσθετη μείωση στη βαθμολογία για υπολείμματα φυτοφαρμάκων που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η δελταμεθρίνη και το pirimiphos-methyl. Τα δύο εντομοκτόνα θέτουν σε κίνδυνο σημαντικούς επικονιαστές όπως οι μέλισσες, συνεπώς, το Δίκτυο Δράσης για τα Παρασιτοκτόνα (PAN) κατατάσσει και τις δύο ενώσεις ως ιδιαίτερα επικίνδυνες.

  • Αξιολογήθηκε η περιεκτικότητα σε αλάτι ως πολύ υψηλή δύο φορές. Ενώ το νάτριο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης .

Η Γερμανική Διατροφική Εταιρεία (DGE) συνιστά επομένως την κατανάλωση όχι περισσότερων από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ακόμη και μόλις πέντε γραμμάρια. Στη Φινλανδία, τα (ημι)παρασκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν ορισμένη ποσότητα αλατιού πρέπει επομένως να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα.

Για ψωμί, αυτό είναι 1,6 γραμμάρια. Με βάση τα 100 γραμμάρια των τορτιγιών, τα δύο εν λόγω προϊόντα είναι πάνω από αυτή την τιμή. Δέχτηκαν αρνητική βαθμολογία για λόγους προληπτικής προστασίας των καταναλωτών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img