11.6 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤρόφιμα του μέλλοντος: Πώς θα είναι και πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές...

Τρόφιμα του μέλλοντος: Πώς θα είναι και πόσο έτοιμοι είναι οι καταναλωτές να τα δοκιμάσουν;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πράσινο τσάι – Ποιότητα: Επιστημονική ανασκόπηση μελετών

Επισκόπηση των αναλυτικών μεθόδων και των αισθητηριακών αναλύσεων που χρησιμοποιήθηκαν στις πιο πρόσφατες μελέτες. Το πράσινο τσάι καταναλώνεται ευρέως και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσαγιού. Το πράσινο τσάι θεωρείται παγκοσμίως υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες

Πυροσβεστική: 68 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την χώρα

Από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (9/11), έως τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (10/11), εκδηλώθηκαν 68 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 68 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη οχτώ. https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1855644555590217743 Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων

Air Show 2024 στη Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακό και υπό τους ήχους μουσικής ροκ ήταν το αεροπορικό θέαμα που έλαβε χώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης προς τιμήν της γιορτής της Αεροπορίας. Ο φωτογραφικός φακός του Hellenicdefence.info ήταν εκεί και κατέγραψε ορισμένα εντυπωσιακά πλάνα.

Ψωμί και ζυμαρικά εμπλουτισμένα με καφέ, γίνεται;

Επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι προσθήκη υπολειμμάτων καφέ σε προϊόντα αρτοποιίας και σε ζυμαρικά οδηγεί στη δημιουργία καινοτόμων, θρεπτικών και οικονομικά βιώσιμων τροφίμων. Η ενσωμάτωση των αναλωμένων υπολειμμάτων καφέ (κατακάθια καφέ SCGs) σε προϊόντα αρτοποιίας και ζυμαρικά, προσφέρει μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι θρεπτικές και αισθητηριακές τους ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση

Φωτιά σε παραπήγματα στον Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξύλινα παραπήγματα και παλέτες σε υπαίθριο χώρο. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε παραπήγματα επί της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε σε ξύλινα παραπήγματα και παλέτες σε υπαίθριο χώρο. Στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα. Πηγή: skai.gr Αποκλειστικό ΣΚΑΪ: Σωκράτης Φάμελλος
spot_imgspot_img

Τι γνωρίζουμε για τη βιωσιμότητα, τον αντίκτυπο στη γεωργία και την ποιότητα των προϊόντων που ετοιμάζουν για εμάς;

Εταιρείες και ινστιτούτα εργάζονται επί του παρόντος σε βιοτεχνολογικές διαδικασίες για την παραγωγή “γαλακτοκομικών προϊόντων” χωρίς τη χρήση αγελάδων: Στη λεγόμενη ζύμωση ακριβείας, οι πρωτεΐνες αυγών και γάλακτος παράγονται με τη βοήθεια βακτηρίων, ζυμών ή άλλων μυκήτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το γάλα ή το τυρί με οικεία γεύση και υφή. Οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, καθώς οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πρωτεΐνες μπορούν να παραχθούν με τη χρήση λιγότερων πόρων.

Θα αποδεχθούν όμως οι καταναλωτές τέτοια προϊόντα;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Γερμανών καταναλωτών είναι πρόθυμο να δοκιμάσει και να αγοράσει τυρί που παράγεται με αυτόν τον τρόπο. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό Future Foods.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το LI Food — Landesinitiative Ernährungswirtschaft Niedersachsen και το Γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών Τροφίμων (DIL), βασίζεται σε μια αντιπροσωπευτική διαδικτυακή έρευνα με περίπου 2.000 συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς διάφορες πτυχές της πληροφόρησης επηρεάζουν την αποδοχή του τυριού που παράγεται με αυτόν τον τρόπο. Ανέλυσαν τις πιθανές ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης της με τη βιωσιμότητα, τον αντίκτυπο στη γεωργία και την ποιότητα του προϊόντος.

Δείτε επίσης: Aνθρώπινο αίμα αντί για… κέτσαπ σε παιδικό γεύμα των burger King – Το κατανάλωσε 4χρονη – Συγνώμη ζήτησε η αλυσίδα

Σε γενικές γραμμές, η πληροφόρηση επηρεάζει ελάχιστα το αν οι καταναλωτές θα δοκίμαζαν ή θα αγόραζαν τυρί από ζύμωση ακριβείας. Μόνο η αναφορά στην τεχνολογική γενετική τροποποίηση των μικροοργανισμών που απαιτούνται για τη διαδικασία παραγωγής οδηγεί σε ελαφρώς σημαντικά χαμηλότερη προθυμία δοκιμής του προϊόντος.

Οι ερωτηθέντες ήρθαν επίσης αντιμέτωποι με τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Διαπιστώθηκε ότι η έμφαση στη σταθερά υψηλή ποιότητα των προϊόντων και στα πλεονεκτήματα όσον αφορά το περιβάλλον και την ευημερία των ζώων ειδικότερα αύξησε την προθυμία να δοκιμάσουν το εν λόγω τυρί.

Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν οι καταναλωτές ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους, για παράδειγμα ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να χάσουν την πηγή εισοδήματός τους λόγω της νέας τεχνολογίας ή ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούσαν να ασκήσουν υπερβολική δύναμη στην αγορά. Αυτές οι πτυχές μείωσαν περισσότερο την προθυμία αγοράς και πληρωμής τέτοιων τυριών.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία είναι ανοιχτοί στο τυρί από ζύμωση ακριβείας, αν ενημερωθούν για τα οφέλη και την υψηλή ποιότητα του προϊόντος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σχεδιαστεί προσεκτικά η επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην παραδοσιακή γεωργία“, εξηγεί η πρώτη συγγραφέας Dr. Sarah Kühl, Έδρα Μάρκετινγκ για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img