29.9 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤρως το κρέας και το μπιφτέκι σχεδόν ωμό; Δες τους κινδύνους που...

Τρως το κρέας και το μπιφτέκι σχεδόν ωμό; Δες τους κινδύνους που αντιμετωπίζεις

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κολωνός: H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το λεκτικό επεισόδιο της 12χρονης με πρώην κατηγορούμενο στην υπόθεση μαστροπείας

Η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το λεκτικό επεισόδιο της 12χρονης με πρώην κατηγορούμενο στην υπόθεση μαστροπείας στον Κολωνό.  Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδράνεια του αστυνομικού, που την συνόδευε για λόγους ασφαλείας, κατά την διάρκεια του περιστατικού και πως δεν ενημέρωσε την Υπηρεσία του σχετικά

Πότε πρέπει να γίνεται εξέταση από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ευτυχώς, οι καρδιακές παθήσεις είναι σπάνιες στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η επίπτωση των συγγενών καρδιοπαθειών είναι 8-10 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις, με διπλάσια πιθανότητα αν υπάρχει ήδη πάθηση στην οικογένεια. Ο αιφνίδιος θάνατος είναι πάλι σπάνιος, μόλις 0,6-1 ανά 100.000 αθλούμενους το έτος. Αν συνυπολογίσουμε δε ότι, για κάθε αιφνίδιο θάνατο στην άσκηση, αντιστοιχούν 100 θάνατοι

Προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου και σε εξοπλιστικό επίπεδο

Σε τροχιά προσέγγισης έχουν εισέλθει οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου μετά την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι. Έτσι, πέραν των πολιτικών και οικονομικών συμφωνιών, εξελίξεις καταγράφονται και σε εξοπλιστικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για την προμήθεια αριθμού αδιευκρίνιστου τύπου εξοπλισμένων UAV, άνω των 4

ΥΠΕΞ: «Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών «δημιουργούν μία διάρρηξη σε σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών» και «θέμα ενότητας σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Σένγκεν», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Για την ώρα, όπως διευκρίνισε, δεν έχουμε ακόμη περιορισμούς εισόδου, θα είναι μόνο έλεγχοι. Και δεν

Κίνηση τώρα: Στο «κόκκινο» η Αττική οδός – Σημειώθηκε τροχαίο στη Περιφερειακή Υμηττού

Έντονη κίνηση παρατηρείται αυτή την ώρα στην Αττική Οδό, λίγο μετά τα διόδια της Περιφερειακής Υμηττού, λόγω τροχαίου που σημειώθηκε. Ειδικότερα, η αριστερή λωρίδα τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ υπάρχει έντονο μποτιλιάρισμα στα τούνελ της Περιφερειακής Υμηττού.
spot_imgspot_img

Μπορούν οι 50°C να σε προστατέψουν από σαλμονέλα, E. coli και Listeria;

Η κατανάλωση μιας μισοψημένης μπριζόλας ή οποιουδήποτε άλλου κρέατος μαγειρεμένου rare, είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς ορισμένοι απολαμβάνουν τη μοναδική γεύση και υφή που προσφέρει, ενώ άλλοι ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους που παραμονεύουν.

Η rare μαγειρεμένη μπριζόλα είναι μια μπριζόλα που μαγειρεύεται σε θερμοκρασία μεταξύ 50-54°C. Το εξωτερικό της είναι ροδισμένο, ενώ ο πυρήνας της είναι τρυφερός με ζωηρό κόκκινο. Ορισμένοι προτιμούν να είναι μαγειρεμένη ακόμα λιγότερο, γύρω στους 46-49°C για να έχουν το αποτέλεσμα του blue rare ψησίματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η μπριζόλα στο εσωτερικό έχει το ζωηρό κόκκινο χρώμα του αίματος και επιπλέον είναι δροσερό.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η εσωτερική θερμοκρασία μιας μπριζόλας ή άλλου συμπαγούς κομματιού κρέατος δεν εμπνέει ανησυχία για την υγεία, επειδή τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν κανονικά βρίσκονται μόνο στην επιφάνεια του κρέατος και θα εξαλειφθούν ακόμη και αν μαγειρευτούν «rare». Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τον κιμά ή τα μπιφτέκια, επειδή το κρέας έχει υποστεί επεξεργασία και έχει εκτεθεί μεγάλο μέρος του στον αέρα άρα και σε πιθανά βακτήρια.

Όμως, ακόμη και στην μπριζόλα και σε οποιοδήποτε άλλο είδος κρέατος, πώς μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει ότι δεν έχει διεισδύσει κάτι εσωτερικά από τη στιγμή που ορισμένοι πωλητές χρησιμοποιούν μηχανική τρυφεροποίηση, δηλαδή, εισάγουν λεπίδες ή βελόνες μέσα στο κρέας για να διασπάσουν τις σκληρές ίνες; Αυτό συνεπάγεται αμέσως ότι τα βακτήρια μεταφέρονται στο κέντρο της μπριζόλας ενώ το rare μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια μόνο στην επιφάνεια!

Οι κίνδυνοι

Όταν τρώτε μη καλοψημένο κρέας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να προσβληθείτε από τροφιμογενή ασθένεια, η οποία συνήθως αναφέρεται ως τροφική δηλητηρίαση.

Αυτή προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή τοξίνες. Συνήθως, η μόλυνση αυτή συμβαίνει κατά τη σφαγή, εάν τα έντερα του ζώου κοπούν κατά λάθος και εξαπλωθούν δυνητικά επιβλαβείς παθογόνοι μικροοργανισμοί στο κρέας.

Τα συνήθη παθογόνα στο ωμό κρέας περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, το Clostridium perfringens, το E. coli, τη Listeria monocytogenes και το Campylobacter.

Τα συμπτώματα των τροφιμογενών ασθενειών περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πυρετό και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται συνήθως εντός 24 ωρών και μπορεί να διαρκέσουν έως και 7 ημέρες – ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις – καθώς η διάρκεια εξαρτάται από το παθογόνο.

Γενικά, το σωστό μαγείρεμα του κρέατος καταστρέφει τους δυνητικά επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ορισμένοι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img