25 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΒέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση ασφαλούς επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων

Βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση ασφαλούς επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σαλαμίνα: Ψυχιατρικά προβλήματα φέρεται να επικαλέστηκε στην απολογία του ο 35χρονος επίδοξος βιαστής

Ο 35χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει μία 20χρονη κοπέλα σε ερημική παραλία στη Σαλαμίνα φέρεται να επικαλέστηκε στην απολογία το ψυχιατρικά προβλήματα. Ο επίδοξος βιαστής κρίθηκε προφυλακιστέος, μετά από την απολογία του στον εισαγγελέα, στο δικαστικό μέγαρο Πειραιά. Κατά την απολογία του, ο 35χρονος παραδέχθηκε ότι είδε μια κοπέλα που έμοιαζε με μία πρώην του.

Υπέρταση: Πώς επηρεάζει τα μάτια; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα) πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα περισσότερα χωρίς να το γνωρίζουν. Σχεδόν ένας στους 3 άνδρες στην χώρα μας πιθανόν να πάσχει από κάποια μορφή συστηματικής υπέρτασης! Αν και είναι γνωστή κυρίως

Γερμανία: Ξηλώθηκε ο “ΑΓΕΕΘΑ” γιατί τόλμησε να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Αμύνης  της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους,  ξήλωσε τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου   των Γερμανικών Ενόπλων Δ υνάμεων (αντίστοιχος του ελληνικού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ) , στρατηγό Έμπερχαρντ Τσορν, διότι οι δηλώσεις του για τις δυνατότητες της Ρωσίας και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν ήταν αρεστές στο ΝΑΤΟ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο στρατηγός Τσορν είχε

Καιρός: Τι ώρα θα βρέξει στην Αττική – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού. Ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι και σήμερα Σάββατο (31-08-24), επηρεάζοντας κατά τόπους το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής

Καιρός: Ποιες περιοχές θα σαρώσει σήμερα η κακοκαιρία – Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Ασταθής θα είναι και σήμερα ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και καταιγίδες. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται σήμερα να επηρεάσουν το μεγαλύτεο μέρος της χώρας και κυρίως τις Σποράδες, την Εύβοια τη Θεσσαλία την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Τα καιρικά φαινόμενα κατά
spot_imgspot_img

Ασφάλεια στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

  Η επεξεργασία και η συσκευασία τροφίμων, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιρούνι. Αυτές λοιπόν είναι οι βασικές πρακτικές που διασφαλίζουν την ακεραιότητα του εφοδιασμού μας σε τρόφιμα σε αυτά τα κρίσιμα στάδια.

    Καθαρό Περιβάλλον και Ατομική Υγιεινή – Οι χώροι επεξεργασίας τροφίμων πρέπει να διατηρούνται πεντακάθαροι. Ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών, του εξοπλισμού και των σκευών αποτρέπει τη διασταυρούμενη μόλυνση. Οι εργαζόμενοι που χειρίζονται τρόφιμα θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρές πρακτικές υγιεινής, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών, να φορούν καθαρές στολές και να χρησιμοποιούν δίχτυα μαλλιών.

   Διαχωρισμός και πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης – Προορίζονται ξεχωριστοί χώροι για το χειρισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων, καθώς μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση όταν τα ωμά κρέατα έρχονται σε επαφή με έτοιμα προς κατανάλωση είδη. Οι χρωματικά κωδικοποιημένες σανίδες κοπής και τα σκεύη χρησιμοποιούνται για την αποφυγή ανάμειξης διαφορετικών τύπων τροφίμων.

   Έλεγχος θερμοκρασίας – Τα τρόφιμα μαγειρεύονται για να διασφαλίζονται ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, τα πουλερικά πρέπει να φτάσουν τους 74°C για να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια. Μετά το μαγείρεμα, το φαγητό ψύχεται αμέσως για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

   Θέματα συσκευασίας – Τα υλικά συσκευασίας πρέπει να είναι ασφαλή για τα τρόφιμα και να καθαρίζονται εύκολα. Αποφεύγονται τα υλικά που θα μπορούσαν να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στα τρόφιμα. Οι σωστά σφραγισμένες συσκευασίες αποτρέπουν τη μόλυνση και η σαφής επισήμανση διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν τι αγοράζουν.

   Ασφαλής μεταφορά – Κατά τη μεταφορά, διατηρούνται οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Τα κρύα φαγητά πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία κάτω των 5°C και τα ζεστά πάνω από 57°C. Η διαρροή και η ζημιά αποτρέπονται κατά τη μεταφορά με την ασφαλή συσκευασία των τροφίμων για την αποφυγή διαρροών ή θραύσης.

   Συμμόρφωση με κανονισμούς – Οι εγκαταστάσεις τροφίμων πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Τροφίμων της κάθε χώρας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάθεση ενός υπεύθυνου για την επίβλεψη ασφαλών πρακτικών. Οι χειριστές τροφίμων θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

   Η ασφαλής επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων είναι αδιαπραγμάτευτη. Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, οι παραγωγοί, οι μεταποιητές και οι προμηθευτές συμβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό και ασφαλή εφοδιασμό τροφίμων. Κάθε βήμα έχει σημασία, από τη γραμμή παραγωγής μέχρι το ράφι του παντοπωλείου.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img