29.6 C
Athens
Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΒιολογικά τρόφιμα: Μελέτη βρίσκει τοξικές χημικές ουσίες στο αίμα εφήβων

Βιολογικά τρόφιμα: Μελέτη βρίσκει τοξικές χημικές ουσίες στο αίμα εφήβων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αυτά δεν πρέπει να τρώτε και να πίνετε πριν τον ύπνο

Ειδική ιατρός αποκάλυψε τις τροφές που τρώτε πριν τον ύπνο και χαλάνε τη ποιότητα του. Η Dr. Cheri Mah, από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η οποία είναι καθηγήτρια στο Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου του Στάνφορντ, μίλησε στον Steven Bartlett, στο podcast του The Diary Of a CEO. Η ειδικός αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι πρέπει

Στις φλόγες δύο σπίτια στον Διόνυσο

Εφιαλτική προμηνύεται η νύχτα για τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, καθώς ηχεί διαρκώς το 112 με εντολές εκκένωσης καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα , και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα διαστάσεις, έχοντας φτάσει αυτή την ώρα στον Διόνυσο. Πιο συγκεκριμένα, νέα εστία φωτιάς ξέσπασε στον Διόνυσο

Ουκρανός παραδίδεται σε drone! Άλλαξε ο πόλεμος – ΒΙΝΤΕΟ

οι χειριστές UAV του Συντάγματος Αεροπορικής Επίθεσης των Φρουρών από την Feodosia πραγματοποίησαν το συνηθισμένο τους έργο εκκαθάρισης αποθηκών. Ένας Ουκρανός στρατιώτης βγήκε από το εν λόγω καταφύγιο, ζωντανός αλλά με βαριά διάσειση, για να περπατήσει ακριβώς κάτω από τις κάμερες του drone! Ο στρατιώτης άφησε τα όπλα και παραδόθηκε. photo freepik

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς για να επιστρέψουν οι όμηροι

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ με κεντρικό αίτημα να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να επιστρέψουν δεκάδες όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Haaretz. Μητέρα άλλου ομήρου μίλησε στο πλήθος περί

Λίβανος: Aνταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού – 3 νεκροί

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στα νότια της χώρας. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δύο από τα θύματα ήταν μαχητές του λιβανέζικου φιλοϊρανικού κινήματος. Σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.Η βία επιδεινώθηκε
spot_imgspot_img

Οι περισσότεροι θεωρούν τα βιολογικά προϊόντα ως την ασφαλή εναλλακτική λύση “χωρίς χημικά”, αλλά αυτή η υπόθεση δεν είναι απολύτως αληθής.

Διαβάζουμε πολλά για τις τοξικές χημικές ουσίες αυτές τις μέρες. Βρίσκονται στο νερό, στον αέρα, στα σπίτια και στα τρόφιμά μας.

Ενώ οι εταιρείες αναγκάζονται να είναι διαφανείς για ορισμένα ζητήματα (επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης), δεν χρειάζεται να μας ενημερώσουν για άλλα (τι ψεκάστηκε στο φαγητό μας). Αλλά οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν την ετικέτα των βιολογικών τροφίμων επιλέγουν να είναι πιο διαφανείς και επιτρέπουν σε τρίτους να επιθεωρούν τη φάρμα τους για να επαληθεύουν ότι αυτά που ισχυρίζονται είναι αληθή.

Όμως η ομάδα του Nicolas A. Van Larebeke, MD, ειδικού σε θέματα καρκίνου στο Vrije Universiteit Brussel, δεν πείστηκε από τους αυθόρμητους ισχυρισμούς ότι τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα που καλλιεργούνται με σύγχρονα εργαλεία και προσπάθησε να διαπιστώσει αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αληθινοί. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Environmental Sciences Europe.

Αντί τα βιολογικά τρόφιμα να είναι πιο υγιεινά, η ομάδα του διαπίστωσε ότι είχαν περισσότερες χημικές εισροές και αυτές είχαν ως αποτέλεσμα υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου, αρσενικού και οργανοχλωριωμένων ενώσεων που συνδέονται με τον καρκίνο στους νέους.

Οι 600 Φλαμανδοί έφηβοι της μελέτης που κατανάλωναν βιολογικά τρόφιμα πάνω από 7,5 φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις τοξινών στο αίμα τους από 20% έως 40%. Έτσι, πέρασαν τρία χρόνια εξετάζοντας συγχυτικούς παράγοντες, όπως διαφορές στο θηλασμό, δίαιτες με υψηλότερα λιπαρά και άλλα.

Η ομάδα κΚατάφερε να ελέγξει για κάποιους συγχυτικούς παράγοντες, αλλά τα ανησυχητικά επίπεδα τοξικότητας που συσχετίστηκαν με τα βιολογικά τρόφιμα ήταν ακόμα σημαντικά υψηλότερα, ακόμα και σε ουσίες όπως τα PFAS για τα οποία ανησυχούν ιδιαίτερα οι περιβαλλοντικές ομάδες.

Όσο περισσότερα “βιολογικά” τρόφιμα κατανάλωναν οι έφηβοι, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα τοξικότητας και η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από προϊόντα όπως τα αυγά, το γάλα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Τα αυγά έχουν μια προφανή εξήγηση. Ακριβώς όπως οι ερασιτέχνες μελισσοκόμοι που νομίζουν ότι σώζουν τις μέλισσες στην πραγματικότητα σκοτώνουν πολύ περισσότερες μέλισσες από τους ειδικούς, οι οικιακοί κηπουροί χρησιμοποιούν πολύ περισσότερες εισροές από τους πραγματικούς αγρότες, παρότι έχουν “κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής” αυτά τρώνε όλες τις υπερβολικές τοξίνες που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες.

Το γάλα και οι σπόροι παρουσιάζουν ένα ευρύτερο πρόβλημα. Η περιοχή που εξετάστηκε είναι τόσο “βαριά” στην παραγωγή βιολογικών τροφίμων που προκαλεί υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης, τα οποία επηρεάζουν τόσο τους καταναλωτές βιολογικών όσο και των κανονικών τροφίμων.

Η υπερβολική χρήση χημικών ουσιών είναι το πρόβλημα, όχι το αν μια χημική ουσία έχει εξαιρεθεί ή όχι μέσα σε μια κυβερνητική υπηρεσία. Ο συγγραφέας της μελέτης έγραψε πριν από 15 χρόνια σε όλες τις ομάδες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ (σχεδόν 80), ζητώντας τους να τον υποστηρίξουν μαζί με την υπεράσπιση της χρήσης ετικετών που να δείχνουν όλες τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Καμία από αυτές δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει. Οι λίγες που απάντησαν, είπαν ότι το κοινό δεν χρειάζεται να γνωρίζει για τα χημικά τους, επειδή είναι πιστοποιημένα “βιολογικά”. Χωρίς να τους ζητηθεί, μόνο το 7% των Αμερικανών ήθελε να δει την παρουσία ενός γενετικά τροποποιημένοι οργανισμού στην ετικέτα ενός τροφίμου, ενώ το 76% ήθελε να ξέρει τι χημικά χρησιμοποιήθηκαν.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img