16.5 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΥδράργυρος στον τόνο: Έλληνας Δρ Χημείας Τροφίμων αποκαλύπτει πόση ποσότητα την εβδομάδα...

Υδράργυρος στον τόνο: Έλληνας Δρ Χημείας Τροφίμων αποκαλύπτει πόση ποσότητα την εβδομάδα είναι ασφαλής και θέτει τους αρμόδιους προ των ευ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Axios: «Το Ισραήλ έπληξε μια από τις μυστικές εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας του Ιράν τον Οκτώβριο»

Εκτενές ρεπορτάζ του Axios που επικαλείται πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αναφέρει ότι το Ισραήλ φέρεται να έπληξε μια από τις μυστικές εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας του Ιράν κατά την επιχείρηση αντιποίνων στα τέλη Οκτωβρίου.  Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον χώρο στο στρατιωτικό συγκρότημα Parchin, περίπου 20

meteo.gr: Επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή 15/11 – Ισχυρά φαινόμενα από το βράδυ στα ανατολικά και στο Αιγαίο

Επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή 15/11 - Ισχυρά φαινόμενα από το βράδυ στα ανατολικά και στο Αιγαίο Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος ΕΑΑ – Πεντέλη, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024, 12:00 Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 15/11. Πιο αναλυτικά:

Ο ΧΑΡΤΗΣ που δείχνει πώς οι Ρώσοι κινούνται χωριό-χωριό στο Ντονμπάς, vid

Russian advance of in 10 days in Kurakhove, Donetsk region. The city is nearly encircled by Russian troops, who are advancing from multiple directions. pic.twitter.com/lMnqRsXszQ — Clash Report (@clashreport) November 15, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

Συγκλονιστικά ΒΙΝΤΕΟ: Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε πολυκατοικία στη Βηρυτό

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα ισοπέδωσε σήμερα πολυκατοικία κοντά σε μία από τις πιο πολυσύχναστες διασταυρώσεις της νότιας Βηρυτού, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά τις περιοχές της λιβανέζικης πρωτεύουσας που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ. Σειρά φωτογραφιών δείχνει ένα βλήμα να πέφτει από τον ουρανό και να χτυπά τους κάτω ορόφους της πολυκατοικίας προκαλώντας μια μπάλα

Συνελήφθη 72χρονος που κατηγορείται για βιασμό ενός 12χρονου παιδιού

Στη σύλληψη ενός 72χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενου για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου προχώρησαν σήμερα (15/11) οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων. Ο 72χρονος ημεδαπός, συνελήφθη στο πλαίσιο αυτοφώρου κατηγορούμενος για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου που δε συμπλήρωσε τα -12- έτη. Ακολουθεί απόσπασμα της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ: «Βραδινές ώρες της
spot_imgspot_img

Ωραία αυτά για τον υδράργυρο, και τώρα τι;” Του Δημήτρη Χρυσαφίδη Δρ. Χημείας Τροφίμων.

Στο θέμα του υδραργύρου στον τόνο έχουν αναφερθεί προηγούμενοι γράψαντες (κ. Γεωργαντέλης TRATA, Cibum 04.11.2024, κ. Γαϊτης ΕΦΕΤ, Cibum 07.11.2024, Ανακοίνωση του προέδρου του ΕΦΕΤ 30.10.2024). Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση των ΜΚΟ Bloom και Foodwatch για ευρήματα που ήταν μεν τα περισσότερα εντός των Ευρωπαϊκών ορίων (1 mg/kg), αλλά παρόλα αυτά ήταν αρκετά ψηλά τόσο, που τα ευρήματα αυτά τελικά φαίνεται να εκθέτουν τον καταναλωτή σε κίνδυνο. Θεώρησαν ότι τα όρια αυτά είναι πολύ ψηλά, ενώ θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα 0,3 mg/kg για τον τόνο, όριο που ισχύει π.χ. για τις σαρδέλες.

Έχουν δίκιο ή άδικο; Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κανονισμός 178/2002) μιλάει για την αναγκαιότητα εκτίμησης του κινδύνου (risk assessment) πριν τη λήψη μέτρων. H Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αυτήν ακριβώς τη δουλειά κάνει. Είναι η αρχή που εκτιμά τον κίνδυνο για διάφορες ουσίες που είτε προστίθενται στα τρόφιμα, είτε υπάρχουν στα τρόφιμα από το περιβάλλον (όπως ο υδράργυρος) είτε προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία των τροφίμων. Τα συμπεράσματα της EFSA τα λαμβάνει υπόψη της η Κομισσιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και θεσπίζει σε συνεννόηση με τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. Νομοθετικά όρια (διαχείριση κινδύνου=risk management).

Ο Δ. Χρυσαφίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με διδακτορικό Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης., Εργάστηκε επί 32 συναπτά έτη στο Γενικό Χημείο του Κράτους, έχει συμβάλει και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων και, τα ορυκτέλαια και έχει εργαστεί στην EFSA πάνω στην αξιολόγηση ασφάλειας των γλυκαντικών.

Η εκτίμηση του κινδύνου της EFSA δεν είναι πάντα λεπτομερής. Στην περίπτωση π.χ. του υδραργύρου (2004) η εκτίμηση του κινδύνου από την EFSA για τον μεθυλιούχο υδράργυρο για τα ψάρια λόγω της έκθεσης του πληθυσμού με τα εργαλεία εκτίμησης του 2004 ήταν γενική για όλα τα ψάρια και τα ιχθυηρά και δεν αναφερόταν ειδικά στον τόνο. Η εκτίμηση αυτή είχε δείξει ότι η Ελλάδα, με βάση τα αναλυτικά δεδομένα που είχαν σταλεί στα πλαίσια μιας ειδικής πανευρωπαϊκής μελέτης, είχε τους πιο επιβαρυμένους λεγόμενους ακραίους καταναλωτές σε μεθυλιούχο υδράργυρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιβάρυνση αυτή προέρχονταν κυρίως από τον τόνο. Απλά όλα τα ψάρια και ιχθυηρά συντελούσαν στην επιβάρυνση αυτή. Προέκυψε δηλαδή ότι οι ακραίοι Έλληνες καταναλωτές ξεπερνάνε το ανώτατο αποδεκτό επίπεδο πρόσληψης του μεθυλιούχου υδραργύρου κατά 37%. Τα διαιτολογικά δεδομένα του 2004 που ήταν χρήσιμα για να εκτιμηθεί η έκθεση του πληθυσμού δεν χρησιμοποιούνται πια. Η EFSA έχει αναθεωρήσει τα διαιτολογικά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη μόνο εκείνες της μελέτες που πληρούν τα κριτήρια αξιοπιστίας που η ίδια έχει θεσπίσει και τα έχει στη βάση των δεδομένων της.

H EFSA στη νεότερη γνωμάτευσή της (2012) για τον μεθυλιούχο υδράργυρο καταλήγει ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι ακραίοι καταναλωτές ψαριών γενικά εκτίθενται στον μεθυλιούχο υδράργυρο 5 φορές παραπάνω από την ανώτατη ανεκτή εβδομαδιαία δόση (TWI) από την κατανάλωση ιχθυηρών γενικά. Δηλαδή ο κίνδυνος έχει καταγραφεί και από επίσημη πηγή. Ωστόσο αν θελήσουμε εμείς τώρα να διερευνήσουμε την έκθεση σε μεθυλιούχο υδράργυρο μόνο από την κατανάλωση τόνου θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αποδεκτές σήμερα από την EFSA διαιτολογικές μελέτες με δεδομένα για κατανάλωση τόνου. Με βάση αυτά τα διαιτολογικά δεδομένα μια εκτίμηση έκθεσης του πληθυσμού καταλήγει για την Ελλάδα στα 178 g τόνου την εβδομάδα για τον ακραίο καταναλωτή με συγκέντρωση εκείνη του νομοθετικού ορίου (μελέτη για θηλάζουσες γυναίκες) ενώ το αποδεκτό ανώτατο επίπεδο κατανάλωσης τέτοιου τόνου είναι 278 γραμμάρια την εβδομάδα για άτομο 70 κιλών, αν λάβει κανείς υπόψη τον συντελεστή συμπύκνωσης. Ο συντελεστής συμπύκνωσης κατά την επεξεργασία του τόνου ανέρχεται συνήθως στο 0,45 (δηλαδή από ένα κιλό αρχικού φρέσκου ψαριού προκύπτουν 450 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα, μια και τα νομοθετικά όρια ισχύουν για το φρέσκο ψάρι). Αποδεκτή κατανάλωση στην περίπτωση αυτή θεωρείται εκείνη που δεν οδηγεί σε πρόσληψη μεθυλιούχου υδραργύρου πάνω από τα ασφαλή επίπεδα. Για τις περισσότερες όμως Ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωση τέτοιου πιθανά επιβαρυμένου τόνου σε επίπεδα του ορίου ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο ασφάλειας. Μιλάμε εδώ για τους λεγόμενους ακραίους καταναλωτές (δηλαδή εκείνους που καταναλώνουν τον περισσότερο τόνο για το 95% των εμπλεκομένων στη διαιτολογική μελέτη για κάθε χώρα). Υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία θα πρέπει να προστατεύει και τον ακραίο καταναλωτή σύμφωνα με τις διακηρύξεις της. Από την άλλη η EFSA με δημόσια τοποθέτησή της (3/3/2017) για το θέμα, τονίζει ότι η πιθανή λήψη μέτρων για τον υδράργυρο δεν θα πρέπει να οδηγήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης ψαριών, τη στιγμή μάλιστα που αποτελούν βασική πηγή των λεγόμενων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας (EPA, DHA) που κάνουν καλό στην καρδιά (συντελούν στην καλή λειτουργία της) στην κυκλοφορία του αίματος και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτή η τοποθέτηση (statement) φυσικά περιπλέκει τα πράγματα και δεν είναι πια σαφές πόσο αυστηρά μέτρα πρέπει να πάρουν οι διαχειριστές του κινδύνου (Κομισιόν και αρμόδιες αρχές). Δηλαδή να προστατεύσουν τον καταναλωτή από τον υδράργυρο μειώνοντας πιθανά την κατανάλωση ψαριών ή να θεσπίσουν πιο ήπια μέτρα γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος από τον υδράργυρο αλλά ο καταναλωτής δεν θα στερηθεί έτσι τα ωμέγα 3 λιπαρά; Αυτή φυσικά η γενικόλογη ρήση είναι ένα εργαλείο υπέρ της βιομηχανίας των ιχθυηρών. Θα πρέπει ωστόσο διερευνηθεί αν η πιθανή απομάκρυνση από την αγορά μόνο εκείνων των ειδών με τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποκατασταθεί από λιγότερο επιβαρυμένα είδη για να μην στερηθούν οι καταναλωτές τα περίφημα ωμέγα 3.

Συνεπώς υπάρχει πράγματι θέμα και κάτι πρέπει να δρομολογηθεί σαν πιθανή λύση, για να μην εκτίθενται οι ακραίοι καταναλωτές σε κίνδυνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αρμόδια Αρχή για τα Τρόφιμα στην Ελλάδα είναι ο ΕΦΕΤ, και ο ρόλος του δεν είναι μόνο οι δειγματοληψίες και οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις, αλλά και η πιθανή λήψη εθνικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο, ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αν ο φορέας αυτός κρίνει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη (προς το παρόν φαίνεται ωστόσο ότι για τον τόνο τουλάχιστον δεν συντρέχει κάποιος λόγος) Αυτό προβλέπεται άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (κανονισμός 178/2002 άρθρο 14 παράγραφος 8). Και γι’αυτό πρέπει να προχωράει σε εκτίμηση κινδύνου με βάση και τα ευρήματα, αν τα επίπεδα είναι ανησυχητικά υψηλά συνυπολογίζοντας όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Τέλος πρέπει να τονιστεί η ανάγκη περιορισμού της ρύπανσης με υδράργυρο, αναφορικά κυρίως με το μερίδιο ευθύνης του ανθρώπου, μια και υπάρχουν και φυσικές διεργασίες που οδηγούν σε αυτή τη ρύπανση (π.χ. εκρήξεις ηφαιστείων). Συγκεκριμένα, οι πολέμιοι της απαγόρευσης της χρήσης του λιγνίτη, μια και τα λιγνιτωρυχεία θεωρούνται μια σημαντική πηγή επιβάρυνσης με υδράργυρο, πρέπει να γνωρίζουν ότι συντελούν με την εμμονή τους στη συνέχιση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας. Οι λάμπες φθορίου, εάν πετάγονται σε ανοικτές και απροστάτευτες χωματερές, συντελούν και αυτές. Γενικά όλη η μεγάλη γκάμα των προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο πρέπει να διαχειρίζεται σαν ειδικό απόβλητο. Τέλος, δεν πρέπει να παρουσιάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας στην υπόθεση αυτή τόσο σαν θύμα, γιατί είναι και θύτης μολύνοντας περιβάλλον αλλά και τελικά τον εαυτό του.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img