27.4 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΥπέρταση: H ουσία που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα και ευθύνεται για την...

Υπέρταση: H ουσία που υπάρχει σε φυτικά τρόφιμα και ευθύνεται για την υψηλή πίεση – Επιστημονική ανακάλυψη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αίγυπτος: Το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης που απαιτείται για τον τερματισμό του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας

δείχνουν ότι το Ισραήλ στερείται της πολιτικής βούλησης για να τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου εκδόθηκε μετά από τον θάνατο 100 και πλέον Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων, από επιδρομή των Ισραηλινών σε ένα σχολείο στη Γάζα, στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το επίσημο

Κουρσκ: Ο ΔΟΑΕ απευθύνει έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε σήμερα έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου μαίνονται μάχες μετά την εισβολή ουκρανικών δυνάμεων. «Σε αυτό το στάδιο, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα», υπογραμμίζει

Αεργολίδα: Σορός άνδρα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική σε φλεγόμενο αυτοκίνητο

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Αργολίδας κατά της βραδινές ώρες χθες Σάββατο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα. Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ΕΙΧ όχημα στον

Ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι συνδέονται με την αύξηση των νοσηλειών λόγω ηπατοπάθειας – Επιστημονική μελέτη

Βοτανικά προϊόντα όπως ο κουρκουμάς και το πράσινο τσάι μπορεί να φαίνονται ασφαλή, αλλά η υπερβολική χρήση τους συνδέεται όλο και περισσότερο με ηπατική βλάβη. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ήπατός τους, απλώς και μόνο προσπαθώντας να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Νέα έρευνα αποκάλυψε την έκταση

Ιωάννινα: Φωτιά στον Παρακάλαμο Παγωνίου – Μήνυμα του «112» προς τους κατοίκους

Χορτολιβαδικές εκτάσεις καίει η νέα φωτιά που σημειώθηκε σήμερα (10/08) στη χώρα μας και συγκεκριμένα στον Παρακάλαμο Παγωνίου των Ιωαννίνων, κοντά στον οικισμό. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το «112» να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η εικόνα τα τελευταία λεπτά δείχνει ότι το μέτωπο έχει ανακοπεί, ενώ, νωρίτερα κάηκαν αγροτικές αποθήκες που υπήρχαν σε χωράφια κοντά
spot_imgspot_img

Ποια τρόφιμα περιέχουν τελλούριο την ουσία που αποτελεί κίνδυνο για αύξηση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με νέα αποκαλυπτική επιστημονική μελέτη.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται συστηματικά στο τελλούριο κυρίως μέσω της διατροφής. Όμως δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να διευκρινίζει τη συμβολή του τελλουρίου στην αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους ή ζώα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, η πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) αυξάνεται με υψηλότερα επίπεδα τελλουρίου, ενός μολυντικού παράγοντα που μεταφέρεται από τις εξορυκτικές και μεταποιητικές δραστηριότητες στα τρόφιμα. Συνεπώς η βελτιωμένη παρακολούθηση των επιπέδων τελλουρίου σε συγκεκριμένα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο γενικό πληθυσμό.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν το Πανεπιστήμιο Nagoya στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον Takumi Kagawa, έναν από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, τα ευρήματα είναι σημαντικά καθώς υποδεικνύουν ότι η έκθεση στο τελλούριο μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη αρτηριακή πίεση, μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η διατροφή ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στα αυξημένα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα, σε σύγκριση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και την εργασιακή κατάσταση, και φυσιολογικούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο. Η διατροφική πρόσληψη, μια σημαντική πτυχή του τρόπου ζωής μας, παίζει σημαντικό ρόλο στις αυξημένες συγκεντρώσεις τελλουρίου στα ούρα». 

Στην Ιαπωνία, τα δημητριακά και τα όσπρια, που αντιπροσωπεύονται από ρύζι και νάτο (σόγια που έχει υποστεί ζύμωση), είναι δημοφιλείς διατροφικές επιλογές. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες και μέταλλα, που υποστηρίζουν την υγεία ενός ατόμου.  

Ωστόσο, το τελλούριο, ένα σπάνιο μεταλλοειδές, μπορεί επίσης να υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα. Οι εξορυκτικές και μεταποιητικές δραστηριότητες απελευθερώνουν σκόνη, τέφρα και σκωρία που ευθύνονται για την παρουσία τελλουρίου στο έδαφος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μεταφερθεί από το έδαφος σε φυτά καλλιέργειας, όπως δημητριακά, καρότα και σκόρδο. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι εκτίθενται στο τελλούριο μέσω της τροφής. 

«Το επίπεδο του τελλουρίου στα ούρα σε αυτή τη μελέτη ήταν συγκρίσιμο με τα επίπεδα σε γενικούς πληθυσμούς σε άλλες χώρες», είπαν οι ερεευνητές. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο αυξημένος πιθανός κίνδυνος υπέρτασης από την έκθεση σε τελλούριο μπορεί να ισχύει για γενικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.” 

Στη μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Masashi Kato, Takumi Kagawa και τους συναδέλφους τους συμμετείχαν 2.592 ενήλικες Ιάπωνες. Αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα συσχετίστηκαν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη εμφάνιση υπέρτασης. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους. 

«Χορηγήσαμε τελλούριο σε ποντίκια σε ποσότητες ισοδύναμες με αυτές που μπορεί να συναντήσουν οι άνθρωποι καθημερινά και παρατηρήσαμε αύξηση της αρτηριακής πίεσης», εξήγησε ο Tomoko Misawa, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Όταν σταματήσαμε την έκθεση, τόσο η αρτηριακή πίεση όσο και τα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα τους μειώθηκαν. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο τελλούριο και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα στους ανθρώπους». 

Ο καθηγητής Kato και η ομάδα του μελέτησαν επίσης τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα τελλουρίου στα ούρα. Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων προκάλεσε υψηλά επίπεδα τελλουρίου, αλλά περαιτέρω δοκιμές δεν απέδειξαν άμεση σχέση με τα υψηλά ποσοστά αρτηριακής πίεσης. 

«Διαπιστώσαμε ότι παρά την αύξηση των επιπέδων τελλουρίου στα ούρα, η πρόσληψη δημητριακών/οσπρίων δεν αύξανε άμεσα τον κίνδυνο υπέρτασης», δήλωσε ο Takumi Kagawa. «Τα δημητριακά/όσπρια μπορεί να περιέχουν πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο υπέρτασης παρά τα υψηλά επίπεδα τελλουρίου. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυξημένη έκθεση στο τελλούριο αποτελεί λανθάνοντα παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και τα τρόφιμα συμβάλλουν σε αυτή τη συσχέτιση, η προσεκτική και συνεχής παρακολούθηση των επιπέδων τελλουρίου σε μεμονωμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.  

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img