21 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΥψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε πατατάκια – Εργαστηριακή μελέτη

Υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε πατατάκια – Εργαστηριακή μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πάνω από 274 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στην φονικότερη μέρα στον Λίβανο μετά τον εμφύλιο πόλεμο

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Επίσης 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα. Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο

«Μπάλα φωτιάς με 850.000 νεκρούς»! Οι Ρώσοι έβγαλαν ΒΙΝΤΕΟ-μήνυμα με πυρηνικό χτύπημα στο Λονδίνο

Ένα καταστροφικό πυρηνικό χτύπημα στο Λονδίνο που προκάλεσε 850.000 θανάτους με δύο εκατομμύρια τραυματίες προσομοιώθηκε από ένα τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας, προκαλώντας τρόμο στην Βρετανία, η οποία θέλει να δώσει το «οκ», ώστε να πληγούν εδάφη βαθιά μέσα στην Ρωσία με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Το βίντεο διαρκεί τέσσερα λεπτά με αγγλικό σχολιασμό! Στόχο έχει να

Αγία Παρασκευή: Tesla πήρε φωτιά ενώ φόρτιζε – Ανησυχία στο σημείο

Επωνυμία: GSTE ELECTRONIC PUBLICATIONS LIMITED, Διακριτικός τίτλος: GSTE ELECTRONIC PUBLICATIONS LIMITED, Έδρα Επιχείρησης: Σολωμού 70 & Βάκχου 30 Μεταμόρφωση, Νομική μορφή επιχείρησης: Ελληνικό Υποκατάστημα Αλλοδαπής Εταιρείας, ΑΦΜ – ΔΟΥ: 997434600 ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Στοιχεία επικοινωνίας: Σολωμού 70 & Βάκχου 30 Μεταμόρφωση, 14451, 2106251412, [email protected], Ιδιοκτήτης: Γεωργία Νικολάου, Νόμιμη εκπρόσωπος / Διαχειρίστρια: Γεωργία Νικολάου, Διευθύντρια: Αμαλία

Ισραηλινός Στρατός: Ονόμασε «Βέλη του Βορρά» τις επιχειρήσεις στον Λίβανο

Ο ισραηλινός Στρατός, ονόμασε «Νorthern Arros» ή στα ελληνικά «Βέλη του Βορρά» τις επιχειρήσεις στον Λίβανο. Τουλάχιστον 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Άλλοι 1.246 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.Ο προηγούμενος

Εντοπίστηκαν τα 12 άτομα που είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους στην Πάρνηθα (φώτο)

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 12 ατόμων που είχαν χαθεί νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (23/9) στην Πάρνηθα. Όπως έκανε γνωστό η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔΑ), «το περιστατικό έλαβε τέλος με επιτυχία και χωρίς περαιτέρω επιπλοκές». Αναλυτικά η ενημέρωση από την ΕΟΔΑ: «Σήμερα 23/9/24 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην Πάρνηθα για τον εντοπισμό ομάδας
spot_imgspot_img

Τα πατατάκια λαχανικών είναι σημαντικά πιο ευαίσθητα στο σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια οργανική ένωση που σχηματίζεται στα τρόφιμα ως παραπροϊόν της αντίδρασης Maillard, μιας χημικής αντίδρασης μεταξύ αμινοξέων και σακχάρων που συμβαίνει κατά το ψήσιμο, το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η αντίδραση αυτή ξεκινάει περίπου στους 120 °C, αλλά η παραγωγή ακρυλαμιδίου αυξάνεται δραματικά σε θερμοκρασίες από 170-180 °C. Συνηθισμένα τρόφιμα στα οποία σχηματίζεται ακρυλαμίδιο περιλαμβάνουν τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά (όπως το ψωμί) και τον καβουρδισμένο καφέ.

Το ακρυλαμίδιο θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία, καθώς έχει χαρακτηριστεί πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Το μεταβολικό προϊόν του ακρυλαμιδίου, το γλυκιδαμίδιο, είναι ιδιαίτερα ύποπτο για την πρόκληση καρκίνου. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί τροφίμων στην ΕΕ υποχρεούνται να ελαχιστοποιούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους, βελτιστοποιώντας τις μεθόδους παρασκευής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου βρέθηκαν σε πατατάκια λαχανικών (1430 μg/kg) και τηγανιτές πατάτες (558 μg/kg). Τα κοινά πατατάκια είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση (190 μg/kg).

Επίσης, εξετάστηκε πώς οι διαφορετικοί βαθμοί ροδίσματος επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι όσο πιο έντονος είναι ο ροδισμός, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο. Για παράδειγμα, οι τηγανητές πατάτες που ψήθηκαν σε μέτριο βαθμό είχαν τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου από εκείνες που ψήθηκαν ελαφρώς, ενώ σε υψηλό βαθμό ροδίσματος τα επίπεδα ήταν τριάντα φορές υψηλότερα.

Η μέθοδος μαγειρέματος επηρεάζει επίσης τα επίπεδα ακρυλαμιδίου. Το ψήσιμο στο φούρνο είναι η μέθοδος που παράγει τα λιγότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες, ενώ οι φριτέζες αέρα φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για τις γλυκοπατάτες.

Για να μειώσουν την πρόσληψη ακρυλαμιδίου, οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τη σύσταση «χρύσωμα αντί για απανθράκωση», προτιμώντας να ψήνουν τα τρόφιμα σε χαμηλότερους βαθμούς ροδίσματος. Επιπλέον, η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου μαγειρέματος μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση αυτής της επικίνδυνης ουσίας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img