22.3 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΙώσειςΚεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ένας θάνατος και 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα της mpox

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ένας θάνατος και 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα της mpox

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τορπιλάκατοι στο Αιγαίο: Eισάγοντας την ασύμμετρη ναυτική απειλή

Αφορμή για το άρθρο αποτέλεσαν οι κατά καιρούς ασκήσεις που διεξάγει το Π.Ν στο Αιγαίο, συχνά με τη χρήση πραγματικών πυρών που περιλαμβάνουν και την εκτόξευση Κατευθυνόμενων Βλημάτων κατά πλοίων. Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια στο τέλος που μένει συνήθως απαρατήρητη. Τα σκάφη τα οποία δεν έχουν βυθιστεί λαμβάνουν την χαριστική τους βολή από τορπικαλάτους

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Ιόνιο αναμένονται σήμερα προς το μεσημέρι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα πιθανώς στα δυτικά το βράδυ να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Π.Ε. Ρόδου Δείτε στο χάρτη τις περιοχές

Φωτιά στη Motor Oil: Διακόπτονται τα δρομολόγια από τον ΟΣΕ στην Κόρινθο

Με εντολή της Πυροσβεστικής και του ΟΣΕ, η αμαξοστοιχία 1324 παραμένει στον σταθμό της Κινέτας και η αμαξοστοιχία 1327 παραμένει στον σταθμό της Κορίνθου, εξαιτίας της πυρκαγιάς. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις δρομολογίων.

Σεισμός τώρα μεταξύ Αμφιλοχίας και Αγρινίου – Αισθητός σε αρκετές περιοχές

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε στις 00:50 μετά τα μεσάνυχτα (Τετάρτη 18/9), σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ Αμφιλοχίας και Αγρινίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 20 χλμ. Το ακριβές
spot_imgspot_img

Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια mpox προκάλεσε έναν θάνατο επί συνόλου 53 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον Ιούλιο, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας αυτής.

«Αντιμετωπίζουμε 310 ύποπτα κρούσματα και 53 επιβεβαιωμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου», απαρίθμησε ο Βαλεντέν Νεμπάγκα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Στα τέλη Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν 9 κρούσματα από το ινστιτούτο Παστέρ της Μπανγκί, θέτοντας σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας.

Στα μέσα του Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, εξαιτίας της έξαρσης της νόσου, κυρίως σε κράτη της Αφρικής.

«Η επιδημία έχει ελεγχθεί στην Μπανγκί αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένει ενεργή», σημείωσε ο κ. Νεμπάγκα, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί η «ευαισθητοποίηση του πληθυσμού» και η παροχή «δωρεάν φροντίδας στους ανθρώπους που μολύνθηκαν», όπως και η παρακολούθηση «των επαφών τους».

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία -η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ- δεν είχε καταγράψει μέχρι τώρα παρά μόνο λιγοστά και μεμονωμένα κρούσματα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο στην επικράτειά της, το 2016.

Η mpox σαρώνει χώρες της Αφρικής -«Πρωταθλήτρια» η ΛΔ Κονγκό

Στην Αφρική, η mpox ήταν παρούσα στα τέλη Αυγούστου σε 14 χώρες, ανάμεσά τους στο Μπουρούντι (796 κρούσματα), στο Κονγκό-Μπραζαβίλ (162), καθώς και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (45), σύμφωνα με αριθμούς των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (ACDC).

Επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας είναι η ΛΔ Κονγκό, με σχεδόν 22.000 κρούσματα και 716 θανάτους αποδιδόμενους στην mpox από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά κάπου 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με την υπηρεσία της Αφρικανικής ΄Ένωσης, και κάποια έχουν ήδη φθάσει στις χώρες για τις οποίες προορίζονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img