Νέο ενημερωτικό φυλλάδιο με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, όπως έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου, εξέδωσε ο Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις μεταμοσχεύσεις.
Όπως μας εξηγεί η κ. Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, «η νόσος είναι πολυοργανική και γενετική και όταν ο ασθενής βρίσκεται και στα τελικά στάδια της, μοναδική ελπίδα σωτηρίας του είναι η μεταμόσχευση πνευμόνων ή και ήπατος.
Με τις νέες θεραπείες, η εξέλιξη της πάθησης και η ποιότητα ζωής των ασθενών είναι σαφώς καλύτερη, όμως υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν ένδειξη και δεν μπορούν να λάβουν αυτές τις νέες θεραπείες ή άλλοι που είναι ήδη σε βαριά κατάσταση, οπότε στα τελικά στάδια της νόσου χρειάζονται συμβατό μόσχευμα πνευμόνων ή και ήπατος για να ζήσουν. Για το λόγο αυτό και επειδή στην χώρα μας υπάρχει έλλειψη δωρεάς οργάνων, ο Σύλλογος μας αποφάσισε στο πλαίσιο της φετινής ενημερωτικής καμπάνιας που πραγματοποιεί σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας να δώσει έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ακαδημαϊκού προσωπικού και των φοιτητών και εν γένει του κοινού για τις μεταμοσχεύσεις και την δωρεά οργάνων. Με στόχο λοιπόν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού φέτος εκδώσαμε το ενημερωτικό αυτό φυλλάδιο» τονίζει η κ. Πρεφτίτση.
Το φυλλάδιο με απλό, κατανοητό και καλαίσθητο τρόπο δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναγνώστη σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, την έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, την διαδικασία της δωρεάς οργάνων και της εγγραφής δωρητών.
«Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ο κόσμος, και να ενστερνιστούν ιδίως οι νέοι άνθρωποι την αξία της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της δωρεάς οργάνων. Πολλές φορές, αντιφατικά και ψευδή δημοσιεύματα προκαλούν σύγχυση στο κοινό σχετικά με την ορθή έννοια του εγκεφαλικού θανάτου, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις μεταμοσχεύσεις και στην πρόθεση του ατόμου να εγγραφεί δωρητής. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το θέμα των μεταμοσχεύσεων δεν τους αγγίζει προσωπικά και για το λόγο αυτό δεν έχουν εξετάσει ποτέ το ενδεχόμενο να γραφτούν δωρητές στο μητρώο του ΕΟΜ. Με τη δράση του συλλόγου μας, η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε πανεπιστήμια της χώρας, προσδοκούμε να ενημερώσουμε κυρίως τους νέους ανθρώπους, ώστε με την ευαισθητοποίηση αυτών να συμβάλλουμε θετικά στην αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις και στην ορθή εκτίμηση της αξίας της δωρεάς οργάνων», καταλήγει η κ. Πρεφτίτση.
Το ενημερωτικό φυλλάδιο του συλλόγου διανέμεται δωρεάν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Πανεπιστήμια και σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος (νοσοκομεία, φαρμακεία, ιατρεία κλπ.).